"Door de productie van onze pumptracks met het gerecyclede materiaal is de cirkel rond"

Gerecycled plastic als grondstof voor een actieve en bewuste leefstijl

Stichting Pumptrack en CHILL creëren activiteiten en bewustwording rondom recycling.

Gerecycled plastic, wat kun je daar nou eigenlijk allemaal mee? Op weg naar verduurzaming heeft Stichting Pumptrack een toepassing gevonden voor dit gerecyclede materiaal: plastic tracks of ook wel plastic pumptracks genoemd. Pumptracks zijn van origine meestal van gravel, asfalt of hout gemaakt. Bij een pumptrack volgen heuvels en kuilen elkaar op in een ritmisch patroon. Afgewisseld met spectaculaire kombochten vormen ze samen een uitdagend en afwisselend parcours. Op een pumptrack kan jong en oud terecht met een bmx-fiets, step, loopfiets, skateboard en ga zo maar verder. Door het inzetten van pumptracks wil Stichting Pumptrack zowel kinderen als volwassenen inspireren om spelenderwijs meer te bewegen in een wereld waar afval wordt ingezet als waardevolle grondstof.

Een pumptrack is een vrij groot object met een specifieke vorm, zodat je zonder te trappen over het parcours kan rijden. Hierdoor komt er een extra uitdaging bij de productie, want hoe maak je zo’n pumptrack? De pumptracks van Stichting Pumptrack worden gemaakt door een mega 3D printer die de modulaire onderdelen van de pumptrack print. Laat dit dan ook net de plek zijn waar CHILL en Stichting Pumptrack voor het eerst in contact kwamen. Door de gedeelde grond op het gebied van recycling, circulariteit en duurzaamheid vonden de twee partijen zich in het Circular Polymer project, waar Stichting Pumptrack de sluitende factor werd van de recycling cyclus. Silke Smit-Brouwer, oprichtster van Stichting Pumptrack, vertelt: “We waren op zoek naar productiefaciliteiten voor onze pumptracks en stuitten op deze gigantische 3D printer van Poly Products B.V. Dit was perfect om onze pumptracks mee te kunnen printen. Ter plekke kwamen wij in contact met CHILL, als partner van het Circular Polymer project waren zij nog op zoek naar een bedrijf dat de cirkel rond kon maken. Alle partners van het Circular Polymer project dragen bij aan de recycling van plastic, er miste enkel nog een toepassing. Door de productie van onze pumptracks met het gerecyclede materiaal is de cirkel rond!”

“Naar aanleiding van het Circular Polymer project zijn wij steeds meer gaan samenwerken met CHILL. Zo zijn wij afgelopen jaar Platina Partner geworden. Binnen CHILL onderzoeken studenten o.a. de materiaaleigenschappen van onze pumptracks op kleine schaal, zal er vanaf september een groep studenten starten die gaat onderzoeken hoe ons product zo goed mogelijk op de markt gezet kan worden en hebben wij samen met CHILL een educatieprogramma ontwikkeld voor het basisonderwijs, waarin sporten, bewegen, recycling en 3D printen centraal staan. De samenwerking is heel waardevol en verassend door alle verschillende invalshoeken en onderlinge raakvlakken. Dankzij de inhoudelijke expertise van CHILL hebben wij al veel stappen gezet, zowel op innovatief als ondernemend vlak.” vervolgt Silke.

Wil je meer weten over pumptracks en over wat Stichting Pumptrack realiseert? Neem dan contact op met Stichting Pumptrack via de link!