Stories

Guido Lensen over ondernemerschap, chemische en persoonlijke verbindingen

Door Admin
17 oktober 2022

Voor een man die zegt dat hij als jongen zoekende was naar zijn motivatie heeft hij zijn bestemming snel gevonden. Guido Lensen (26) is naar eigen zeggen een gevoelsmens, iemand die onderneemt vanuit zijn gut feeling. Met een goed stel hersenen en zijn innerlijk kompas op orde zette hij als student van Zuyd Hogeschool bij Chemische Technologie zijn eerste schreden in de chemie. Het waren de lichtjes en de vlam uit de schoorsteen van de Chemelot-site die op hem als kind ongelofelijk veel indruk maakten en hem op het spoor zetten van de chemie. “Ik ben opgegroeid in Zuid-Limburg dus die indrukwekkende site ben ik vaak gepasseerd. Zeker ’s nachts zag het er imposant uit. Ik vroeg me af wat zich daar afspeelde. Die vlam zette me bijna letterlijk in vuur en vlam. Al tijdens de studie lonkte het ondernemerschap. Tegenwoordig combineer ik als begeleider van een team van TMC twee passies: de chemie en het ondernemen.”

Ondernemerschap

Guido Lensen is iemand die soepel contact maakt. Zijn oogopslag verraadt een geïnteresseerde blik in de ander. We ontmoeten hem bij CHILL waar hij als jonge ondernemer al tijdens zijn studie mee in aanraking was gekomen. “Ik voel me hier op mijn plek. CHILL kwam op een bepalend moment in mijn leven op mijn pad. Ik studeerde in Heerlen waar ik kennis had gemaakt met de praktische kant van chemie en inspirerende docenten. Toch vroeg ik me al tijdens mijn studie af of ik wel genoeg geboeid was om me de rest van mijn werkzame leven in het laboratorium of de fabriek te bevinden. Het antwoord was nee. Ik zocht afwisseling, spanning en een gave toepassing van mijn chemische kennis.

Samen met een vriend vatten we na een jaar al het plan op om een onderneming te beginnen. We gingen een chemisch product in de markt zetten. Toen de ideeën opborrelden kwam CHILL nog veel duidelijker in beeld. Bij CHILL kregen we de kans om ons idee uit te werken. Ook werden we vakkundig begeleid. Het ondernemerschap prikkelde me meteen, het voelde goed. Nog voordat ik was afgestudeerd was ik, samen met die vriend, ondernemer met een BV. We hebben het gewoon gedaan en zijn ervoor gegaan. Nooit een moment spijt van gehad. De beste leerschool die ik me kon voorstellen.”

TMC

Voor Guido kwam een lang gekoesterde droom uit. De chemie had hem altijd getrokken en het ondernemerschap kwam op zijn pad. “Het werken aan die eigen onderneming gaf enorm veel energie. Je leert ontiegelijk veel. We zijn uiteindelijk in 2017 gestopt met de onderneming, maar het ondernemen ging verder, dat valt niet meer te stoppen. In die periode toen het doek viel voor ons bedrijf had het Eindhovense TMC interesse in mij getoond. In 2018 besloot ik bij die organisatie te gaan werken en werd ik deels verantwoordelijk voor de chemische afdeling. Meer dan duizend mensen werken bij TMC. Inmiddels werk ik hier alweer vier jaar.”

Dat Guido er zich als een vis in het water voelt kun je moeiteloos aan hem aflezen. Hij is binnen TMC breed inzetbaar en begeeft zich op de professionele snijvlakken van business developmentpeople business en ideeën en relaties. “Ik mag een team van zo’n twintig personen begeleiden. Allemaal mensen met een chemische achtergrond. Veel oud-studenten kom ik hier weer tegen. Ik help met het ontwikkelen van nieuwe ideeën en bij het opbouwen en onderhouden van relaties. Mijn officiële titel luidt: Business Manager.

Relaties en CHILL

Tegenwoordig kom ik weer regelmatig bij CHILL over de vloer. Drie van mijn medewerkers voeren hier op dit moment een opdracht uit. In zekere zin is de cirkel weer rond. Ik ben in CHILL mijn loopbaan begonnen. Bij CHILL konden mijn kompaan en ik onze ondernemersdroom vervullen. Vroeger kwam ik als student en ondernemer, tegenwoordig is CHILL een klant. Het voelt altijd weer fantastisch om er te zijn. CHILL doet iets wat ik wezenlijk vind in de huidige tijd. Ze blijven niet vastzitten in hun disciplines, maar kijken juist over grenzen van hun vakgebied heen. Ze leggen verbindingen tussen ondernemers en opleidingen. Ze paren pragmatiek aan pedagogiek en ondernemerschap. Daarin zijn ze uniek. Ook is het bijzonder dat men iedere klant en student serieus neemt. Ze zitten niet vast in denkkaders, maar CHILL opereert juist daarbuiten. Je kunt je in die omgeving niet alleen serieus genomen, maar ook veilig voelen. Men geeft verantwoordelijkheid. De studenten die met CHILL in aanraking komen lopen meer kans om zelfverzekerde mensen te worden. Heel bijzonder.’’

Geen berg te hoog

Niet iedere chemicus is het gegeven om ondernemer te worden. Het vergt Fingerspitzengefühl om erin te slagen om te ondernemen. “In feite heb ik gewoon mijn passie gevolgd, dat raad ik iedereen aan. Mijn werk is mijn hobby. Ik werk in de chemie en bouw aan netwerken. Netwerken die elkaar hopelijk versterken. Mijn drive komt ook voort uit het geloof dat ik iets wil bijdragen aan deze regio. Het is toch fantastisch dat we mee kunnen helpen aan werkgelegenheid zodat mensen in deze mooie provincie kunnen blijven werken. Ik denk wel dat dit mijn missie is.”

Tegenwoordig woont Guido met zijn vriendin die Rechten studeert in Roermond. Hij reist graag en heeft een voorliefde voor hoogten. “Ja, ik klim. Ik ga graag naar Italië en de Verenigde Staten om te hiken en klimmen. Heerlijk om zo in de natuur bezig te zijn. Elke stap die je zet en beweging die je doet is van belang. Je moet geconcentreerd blijven en tegelijkertijd ontspant het. Ik houd van grote uitzichten.” Lachend: “Dan zit je op een berg goed. Ik houd van reizen, maar ik beschouw mijn werk ook als een fascinerende ontdekkingsreis. Moe worden is onmogelijk als je het pad van je passie volgt. Netwerken en chemie putten me niet uit, maar geven me energie.”

You cannot copy content of this page