Stories | Nieuws

“De positie die CHILL heeft is uniek”

Door Admin
17 oktober 2022

CHILL dé verbinder van het onderwijs en de praktijk. De mooie samenwerkingen waaruit CHILL bestaat, kregen de hoofdrol tijdens het jaarlijkse partnerevent. Twee partners delen wat de samenwerking met CHILL hen heeft gebracht.

Voor het eerst in lange tijd kon het weer. Het partnerevent van CHILL vond afgelopen maand weer plaats op de Brightlands Chemelot Campus. De tachtig aanwezigen – van CHILL’s partners tot oud-medewerkers – konden weer van boeiende sprekers en elkaars gezelschap genieten. En natuurlijk van het in gebruik nemen van CHILL’s gloednieuwe recyclelijn! Toch lag de focus van de dag niet op de machines, maar op de mensen. De verbinding met elkaar en de samenwerkingen die CHILL maken. Met andere woorden: de partners. Een partner uit het bedrijfsleven en een uit het onderwijs delen hun ervaring.

Blue Plastics
Van bekerglas naar fabriek

Blue Plastics’ heeft als missie ‘een wereld vrij van plastic afval’. Blue Plastics ontwikkelde een unieke methode om gebruikt plastic te reinigen, zodat het hergebruikt kan worden. “Het kernidee is dat wij kunststof wassen met een oplosmiddel, in plaats van met water. Dat heeft veel voordelen”, aldus Stephan Damer, general manager. Blue Plastics maakt plastic schoon en geurvrij door gebruik van een oplosmiddel. Dat gebeurt in een emissievrij closed-loop systeem, om het plastic vervolgens circulair in te kunnen zetten. Enorm besparend en zonder uitstoot, dus.

Geen extra cent

CHILL is al sinds het prille begin bij Blue Plastics betrokken. “Toen we de samenwerking met CHILL aangingen, waren er slechts twee mensen en een idee”, zegt Roel Fransen. Roel is co-founder van Blue Plastics. Samen met Tatiana Novoseltseva startte hij het bedrijf in 2016. “We hebben ons idee uitgewerkt in het programma ClimAccelerator. Die partij had een samenwerking met de TU Delft”, zegt Roel. “Door iemand bij de TU, die CHILL toevallig kende, werden we geïntroduceerd.” Toen begon het balletje te rollen.

“We legden het idee voor en zeiden: laten we dit gewoon testen”, aldus Roel. In de laboratoria van CHILL probeerde Blue Plastics te bewijzen dat hun idee daadwerkelijk werkte. Het begon simpel. In een bekerglas met oplosmiddel wasten ze stukjes plastic. “We hadden een aantal onderzoeken gedaan die niet helemaal lukten”, aldus Roel. “Maar een andere aanpak kon nog veel inzichten opleveren. Alleen, ons budget was op. CHILL heeft ons toen alsnog geholpen. Later wisten we aan te tonen dat ons principe werkte. Nooit hebben ze ons daar een extra cent voor gerekend.” Volgens Roel wilde CHILL hen simpelweg helpen om de ‘proof of principle’ te bewijzen, omdat ze de basisgedachte begrepen en erin geloofden. “Als ze dit horen krijgen we misschien alsnog de rekening”, voegt Stephan lachend toe.

Wederzijdse ondersteuning

Roel en Stephan zijn het eens dat Blue Plastics zonder CHILL nooit had gestaan waar het nu staat. “Vanaf het begin tot nu heeft CHILL ons optimaal ondersteund”, zegt Stephan. “Elke keer dat we toe waren aan een nieuwe fase, kwam de vraag: wat hebben jullie nodig? Hoe kunnen wij helpen dit te realiseren?”

Anderzijds introduceert Blue Plastics haar potentiële partners bij CHILL. En het bedrijf heeft meerdere studenten op weg geholpen naar het werkveld. Stephan: “Studenten voerden onderzoeken voor ons uit en zijn zelfs bij ons afgestudeerd. We namen ze mee in ieder deel van het proces. Die kans krijg je nergens bij een grote organisatie. Tegelijk hebben wij met een klein budget heel veel kunnen doen. Dat kon omdat CHILL de juiste omgeving voor ons faciliteerde.”

Grote upscale

Blue Plastics maakt nu gebruik van een relatief kleinschalige proeffabriek. Maar het bedrijf heeft plannen om een grotere fabriek te bouwen. “We zijn nu bezig om in 2023 de items voor de demonstratiefabriek te kunnen gaan bestellen”, zegt Stephan. “Mogelijk komt de fabriek op de Brightlands Campus. Voor het beeld: de proeffabriek wast nu tien kilo plastic per uur, de nieuwe fabriek gaat vijftienhonderd tot drieduizend kilo per uur doen.” Voor de ontwikkeling en het design maken ze weer gebruik van studenten, maar ook van een professor. Roel: “Er is net iemand afgestudeerd op een onderdeel van de nieuwe fabriek.”

VISTA College
Onderwijspioniers

CHILL werkte aanvankelijk met studenten van het hbo, maar niet met mbo-studenten. Daar moest verandering in komen. In 2013 sloeg VISTA College de handen ineen met CHILL. Docent en onderwijsontwikkelaar Bart Selbeck zette daarin de eerste stap. “In de eerste jaren heb ik voornamelijk het mbo-onderwijs geïntroduceerd bij CHILL”, aldus Bart Selbeck. “Ik bekeek wat de mogelijkheden waren. Toen nam ik studenten mee en gingen we praktisch aan de slag. Eigenlijk waren we een soort pioniers.”

Een heel jaar winst

Nu doen studenten van de opleidingen procestechniek en laboratoriumtechniek standaard ervaring op bij CHILL. “Na de start kreeg CHILL uiteindelijk een vaste plek in ons curriculum, en onze studenten een vaste plek in hun laboratoria”, zegt Bart. Studenten kunnen bij CHILL de praktijk laagdrempelig betreden. En dat heeft een grote meerwaarde. “Normaal zijn afgestudeerden pas na een jaar inzetbaar in een fabriek. Nu leren studenten al tijdens de opleiding hoe de fabriek in elkaar steekt. Daardoor zijn ze niet een jaar na diplomering inzetbaar, maar direct. Ze winnen een heel jaar.”

Sterke inhoud en een stevige basis

VISTA Collega heeft zelf ook veel aan het partnership. Door nauw samen te werken met het bedrijfsleven, kunnen ze hun opleidingen inhoudelijk versterken. De opdrachten op school sluiten aan bij de realiteit waarin hun studenten straks terechtkomen. Bart: “Bij CHILL hebben ze te maken met leidinggevenden, een organisatie eromheen en de eisen van een klant.” Bart merkt dat studenten hun eindstage daardoor veel efficiënter doorkomen.

Het heeft wel even geduurd om de juiste vorm te vinden. Bart: “In het verleden dacht ik soms: gaat dit wel werken? Nu hebben we een stevige basis, waarop doorontwikkeld kan worden. Met de grootschaligere installaties bij CHILL, komen er steeds meer plekken voor studenten om ervaring op te doen. Niet alleen voor de studenten proces- en laboratoriumtechniek, maar in de toekomst misschien ook voor elektrotechniek.”

Ervaring delen

“De positie die CHILL heeft is uniek”, zegt Bart. “Tussen het onderwijs en de praktijk, waardoor studenten al voor het bedrijfsleven werken.” CHILL en VISTA Collega helpen binnenkort mogelijk een organisatie die een soortgelijk samenwerkingsverband wil opzetten. “Er is een bedrijf dat een nieuwe fabriek bouwt in Delfzijl”, zegt Bart. “Daar moeten operators voor opgeleid worden, terwijl de fabriek er nog niet is. Ze willen mensen nu al opleiden, maar weten niet hoe ze dat aan moeten pakken. Met de ervaring die wij hebben, kunnen we daar perfect bij helpen.”

You cannot copy content of this page