Portfolio

Paralympisch kampioen Mitch Valize zweert bij CHILL-expertise: ,,Handbiken is de Formule 1 van het wielrennen”

Door Admin
10 mei 2023

Snel, sneller, snelst. Goed, beter, best. Het zijn omschrijvingen van de olympische gedachte, die voor honderd procent van toepassing zijn op paralympisch kampioen handbiken Mitch Valize. Onlangs nog werd hij in Canada wereldkampioen op de beide onderdelen: tijdrijden en de wegrit. Buiten topsporter van de buitencategorie is Mitch Valize (1995, Heerlen) ook een persoon met de gave om zijn gehoor mee te nemen in een inspirerend verhaal. Daarin staan wilskracht, vaardigheid en het geloof in de toekomst centraal. Maar daarin klinkt ook steeds het besef door dat hij een voorbeeld wil zijn voor anderen. De lat legt hij hoog. En juist daarom komt hij met enige regelmaat bij CHILL over de vloer. ,,Het handbiken is de Formule 1 van het wielrennen. Het komt op details aan. CHILL denkt in oplossingen, niet in beperkingen. Dat schept een band. Eentje die me geen windeieren heeft gelegd.” 

Mich Valize is een bescheiden man. Hij werkt hard en is zich er terdege van bewust dat hij zijn focus moet houden om aan de top te blijven. Want er komen is gemakkelijker dan er blijven, zo weet de Limburgse topatleet en afgestudeerd gezondheidswetenschapper uit ervaring. ,,Het grootste verschil schuilt in het kleinste detail”, zegt Mitch als hij het over zijn fiets en techniek van rijden heeft. ,,Die fiets is bepalend om prijzen te kunnen winnen. Er moet voortdurend in die handbike worden geïnvesteerd. Het handbiken is – net als de Formule 1    een combinatie van fysieke fitness en technische knowhow. Het luistert heel nauw. Innovaties zijn belangrijk. Neem de handvatten die hier bij CHILL zijn gemaakt. Ze hebben mijn handafdruk uit klei vertaald naar een nieuw soort materiaal dat weer lichter en beter is dan dat van mijn concurrenten. Blijven innoveren, daar komt het op aan. Ik wil zowel mijn eigen prestaties verbeteren als die van de fiets.”

Geestverwanten

Het doet Mitch deugd dat CHILL qua ambitie tot het uiterste gaat. ,,Ik zie een geestverwantschap, zeker weten. Ook bij CHILL weten ze van aanpakken. Ik kom hier vaker over de vloer – ook bij andere spelers op de campus overigens – omdat men denkt in oplossingen. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze komen met een suggestie. Om op het hoogste niveau te kunnen meerijden is een partij als CHILL van essentieel belang. Ze hebben dan ook bijgedragen aan mijn winst tijdens de Paralympische Spelen van Tokio.” Lachend: ,,Ik ben een tevreden klant.”

Mitch Valize groeide op in Heerlen. Zijn aangeboren beperking heeft hij niet als een beperking ervaren. ,,Ik heb zelfs een hele poos gevoetbald. Sport speelde in ons gezin altijd wel een rol. Maar ook cultuur kreeg ik met de paplepel ingegoten. Zo heb ik nog een tijd in de drumband van de schutterij gezeten. Ik ben opgegroeid in een warm gezin. Ook heb ik de kans gekregen om te studeren. In Maastricht heb ik mijn master gezondheidswetenschappen gehaald. Aanvankelijk werd ik uitgeloot voor geneeskunde. Toen ik eenmaal ter overbrugging aan de studie gezondheidswetenschappen was begonnen vond ik het zo boeiend dat ik het afmaakte. Ik denk wel dat ik iemand ben die afmaakt waar hij aan begint.”

Volbloed volhouder

Een volbloed volhouder, iemand die zich niet uit het veld laat slaan, maar toch ook altijd oog heeft voor de wereld om hem heen. ,,Het leven van een topsporter kan eenzaam zijn. Je hebt de neiging erg veel met jezelf bezig te zijn. Gelukkig heb ik een fijne relatie met Loes. Zij is ook wielrenster en begrijpt de offers die ik moet brengen. We hebben dezelfde trainer. Maar de meeste tijd train ik solo. Leven en sport gaan hand in hand. Natuurlijk moet je offers brengen, maar zonder inspanning kom je er niet. No pain, no gain.” Lachend: ,,Gelukkig houd ik niet van alcohol, dat scheelt.”

Hij is nu 27. Nog zeker tien jaar kan Mitch naar eigen zeggen aan de wereldtop staan in het handbiken ,,Je moet altijd op je hoede blijven. De marges worden naarmate de tijd vordert steeds kleiner. Dat is een normaal gegeven. Toch maak ik me voorlopig nog geen zorgen. Nieuw talent juich ik toe. Dat prikkelt me. Als mijn eigen carrière klaar is, wil ik me inzetten voor ploegen waarin er geen verschil meer bestaat tussen Olympisch en paralympisch. Ook zou het mooi zijn als de budgetten tussen die twee gelijk zijn. Ik wil bij de sport betrokken blijven en mensen motiveren.”

Materiaalanalyse

Mitch Valize is de komende tijd vaker op trainingskamp, bijvoorbeeld in Spanje. Daar traint hij en analyseert hij zijn materiaal. ,,Je blijft voortdurend bezig om te verbeteren. We rijden op de limiet. Een val is zo gebeurd. Om altijd on the edge te rijden heb je ook veel vaardigheid nodig. Een topconditie en topmateriaal. Ik werk aan mijn vaardigheid en conditie. Bij CHILL doe ze in feite hetzelfde op het gebied van materialen. Dat schept een band. Eentje die wellicht leidt tot meer gouden medailles.”   

You cannot copy content of this page