Nieuws

,,Alles is scheikunde”

Door Admin
7 februari 2023

Niet vooruit te branden. De Havo was een ware martelgang voor de ongemotiveerde Abel Swillens (24). Gemotiveerd was hij als hardloper in de atletiekvereniging en interesse voelde hij voor alles wat met bouwen of architectuur te maken had. Maar school? Niet bepaald. Hij kon nergens in de vakken zijn ei kwijt. Behalve in scheikunde. ,,Dat was het enige vak dat ik met plezier volgde. Scheikunde bracht me in contact met CHILL. Ik heb mijn drive gevonden en weet nu waarvoor ik het doe.”

Het kan verkeren. Van de slechtste jongen van de klas naar de beste leerling. Het overkwam Abel Swillens. ,,Die havo was niet aan mij besteed. Ik had nergens zin in. Behalve in de lessen scheikunde, daar had ik feeling voor. De docent wist bij mij een gevoelige snaar te raken. Ik kwam te weten dat alles in de wereld in feite scheidkunde is. Alles om je heen bestaat uit moleculen. Toen dat besef tot me doordrong begon dat vak voor mij nog veel meer te leven. Mijn ouders adviseerden met de havo te laten voor wat ze was en naar het MBO te gaan om daar een studie scheidkunde te volgen. Dat was een schot in de roos. Van de slechtste leerling van de klas was ik eens de beste. Ik ging als een speer. Dat was een verademing. Ik volgde mijn interesse.”

,,Nu ik mijn interesse volg voelt mijn huidige HBO-studie niet meer als een studie, maar als een carrièrepad”, vervolgt Abel. ,,Ik weet nu waarom ik studeer. Het werken aan concrete opdrachten geeft me bovendien het gevoel dat het echt ergens om gaat, dat het ertoe doet. Dat is een aangenaam gevoel.”

Abel Swillens werd geboren in Eijsden, maar groeide samen met zijn drie broers en zus op Luik. Vader is ingenieur en moeder heeft rechten gestudeerd. ,,Hoewel we vroeger altijd  tijdens het avondeten met z’n zevenen aan tafel zaten was het nooit een heksenketel qua gepraat. We zijn rustige mensen. Ik herinner me dat we het vaak hadden over maatschappelijke problemen en de manieren waarop je deze met behulp van techniek kunt oplossen. Best opmerkelijk dat we allemaal, op mijn moeder na Beta’s zijn, dus we hebben de neiging meer in abstracte en exacte patronen te denken. Ik denk vaak aan die tijd terug, zeker ook omdat ik nu bij CHILL bezig ben met mijn stage waarbij het ook draait om het oplossen van maatschappelijke uitdagingen.”

Abel werkt bij CHILL in een zogenaamde CFD- een community for development. Samen met een professional van CHILL, een coach (meestal de docent van de student) en de student of studenten wordt aan een concrete opdracht gewerkt. ,,Die samenstelling is uitermate inspirerend. De afbakening tussen professional en student valt als je samen aan het werk bent weg. Je gaat met z’n allen voor hetzelfde resultaat. In mijn geval werk ik aan het recyclen van autobanden. We zoeken naar een activator tussen het gerecycled materiaal en het zogenaamde virgin materiaal (nieuw materiaal). Als we die activator vinden dan kunnen banden veel beter hergebruikt worden. Dat is tegenwoordig vrijwel niet het geval. Ik geef toe: het is zoeken naar een speld in een hooiberg, maar het geeft me enorm veel energie. Ik ben op de goede weg.”

In februari is de opdracht van Abel klaar. Dan wacht hem nog een laatste stageperiode. ,,Terugkijkend op mijn afgelegde traject kan ik van geluk spreken dat CHILL op mijn pad kwam. Ik voelde me hier vanaf het begin als een vis in het water. Hier ging een wereld voor me open; laagdrempelig en toch professioneel. Ik geloof in de missie van CHILL. Ze maken echt het verschil. Ik weet uit ervaring waarover ik praat.

In feite ben ik me hier op de campus concreet gaan bezighouden met de onderwerpen waarover ik als kleine jongen met mijn ouders, broer en zus sprak. Er worden maatschappelijke problemen opgelost met de chemie als bondgenoot.”       

You cannot copy content of this page