Excellentieprogramma: Een extra investering in jezelf

Voor studenten van de opleiding Applied Science van Zuyd Hogeschool hebben we bij CHILL een excellentieprogramma ontwikkeld. Dit programma is er voor de gemotiveerde student die naast zijn reguliere studie extra tijd en energie wil steken in zijn persoonlijke ontwikkeling en kennis over zijn vakgebied. Naast Applied Science is er ook voor de opleiding Engineering een excellentieprogramma in de maak. En hopelijk volgen er snel meer.

Drie lijnen, één programma

Volg je het excellentieprogramma, dan ben je elke week gemiddeld één dag extra onder de pannen. Een excellentieprogramma bestaat uit drie onderwijslijnen: de integrale lijn, de kennislijn en de persoonlijke ontwikkelingslijn.

Binnen de integrale lijn leer je aan de hand van opdrachten uit het bedrijfsleven. Daarbij word je voortdurend geprikkeld om veel meer dan alleen je vakinhoudelijke kennis te gebruiken. Net als bij de reguliere opleiding, werk je bij deze integrale lijn in een Community for Development. Alleen zijn de opdrachten net iets groter, complexer en uitdagender.

In de kennislijn gaat het om het aanbrengen van verdieping in de vakkennis die jij als toekomstige professional nodig hebt. Dit gedeelte van het excellentieprogramma is duidelijk omkaderd en van tevoren voor je uitgezet. Dit in tegenstelling tot de persoonlijke ontwikkelingslijn, die qua inhoud meebeweegt met jouw specifieke behoeften. Je geeft zelf aan op welke vlakken jij jezelf wilt ontwikkelen of versterken.
Voor een deel doe je dat door het volgen van een aantal Boost-trainingen.

Excellentieprogramma’s voor andere opleidingen

Werken met een excellentieprogramma is een mooie manier om ook andere opleidingen te laten aansluiten bij CHILL. Je hoeft dan niet een curriculum ingrijpend te veranderen, maar zet er als het ware iets extra’s bovenop. De reguliere opleiding blijft onveranderd qua inhoud en locatie; het excellentieprogramma wordt vormgegeven en gefaciliteerd door CHILL. Op dit moment werken we aan een aantal maatwerk-excellentieprogramma’s rondom het thema Circulair Ondernemen. Wil je er meer over weten? Neem contact op met Joost Ruland.