Portfolio

Samenwerking Blue Plastics en CHILL leidt tot nieuwe stap

Door Admin
15 juli 2022

Van testopstelling naar productie omgeving

Wanneer je op een uitdaging stuit met grote potentiële impact binnen de plastic keten, wat doe je dan? Stil blijven zitten of juist de handen uit de mouwen steken? De oprichters van Blue Plastics twijfelden geen moment toen zij geconfronteerd werden met de consequenties van plastic afval. “De schokkende omvang van plasticvervuiling en de complexiteit van de toeleveringsketen hebben een revolutie in plasticrecycling nodig. Wij hebben Blue Plastics opgericht uit sociale beweging om recycling naar een nieuw niveau te brengen en van plastic een circulair product te maken.” vertelt Tatiana Novoseltseva, een van de oprichters van Blue Plastics. Ze blikt terug op de start van het bedrijf: “Momenteel wordt er binnen verschillende sectoren veel gebruikte plasticfolie niet gerecycled door de vervuiling en de staat van het materiaal. Denk hierbij aan vetten, print inkten, papier, stickers en laten we vooral de geur niet vergeten van gerecyclede folie. Voor al deze problemen hebben we een oplossing gevonden.” Enkele jaren geleden kwam Blue Plastics via het accelerator programma van Climate-KIC in contact met CHILL. “Hier konden we onze ideeën toetsen en beginnen met de technische en economische haalbaarheidsstudie. Dat was allemaal nog niet zo eenvoudig. In samenwerking met medewerkers en studenten van CHILL zijn we aannames gaan valideren op het lab”, vervolgt Tatiana. “Wij hebben iedere keer over hun schouders meegekeken. Samen konden we op deze manier de haalbaarheid testen en werking van het process op kleine schaal aantonen. Het pad dat we toen afgelopen hebben was van het bekerglas naar een installatie in een zuurkast.”

Als startup is het niet altijd makkelijk om de goede weg te vinden. De juiste hulp en contacten kunnen hierbij veel betekenen. “Bij CHILL is het heel prettig dat je met iedereen kunt sparren. Iedereen staat klaar om je te helpen, van de algemeen directeur tot en met lab medewerkers en andere specialisten. De kennis die CHILL heeft en de bereidheid om te helpen is voor ons essentieel”, vertelt Tatiana. Ondertussen is Blue Plastics van de eerste tests uitgegroeid naar een pilotplant in de CHILL Circular Space. De volgende stap is bouwen van een eigen fabriek op commerciële schaal en het beschikbaar maken van de was technologie voor derden. Dat betekent overigens niet dat Blue Plastics buiten beeld raakt: “Wij blijven uiteraard graag bij CHILL betrokken en zullen verdere testprogramma’s en ontwikkelingen samen oppakken. In plaats van geld te investeren in de laboratoriumapparatuur, kunnen we het uitbesteden aan CHILL en het geld gebruiken voor onze R&D-activiteiten.”

Over Blue Plastics:

Blue Plastics heeft een unieke methode ontwikkeld waarbij gebruikte plastic folies worden gereinigd van zowel organisch als anorganisch materiaal, bijvoorbeeld print inkt, lijm, plantenresten en papier. Dit gebeurt in een circulair en emissievrij, closed-loop system. Bovendien worden bestaande processen van heet wassen met water en drogen overbodig gemaakt. Dit levert een enorme water- en energiebesparing op en geeft een minimale CO2 uitstoot.

Het door Blue Plastic geproduceerde regranulaat heeft betere eigenschappen dan bestaande regranulaten waardoor het circulair inzetten van plastics makkelijker wordt.

You cannot copy content of this page