Circulaire processen ontwikkelen, waarbij reststromen worden ingezet als grondstof: daar gaat ons CHILL-hart sneller van kloppen. Niet zo gek dus dat wij ons in 2020 als partner hebben verbonden aan Wanderful.Stream. Dit Interreg-project in de Euregio Maas-Rijn helpt MKB-bedrijven om stappen te zetten op het gebied van circulair ondernemen. Hoe? Door reststromen in kaart te brengen. En deze met behulp van studenten en experts uit verschillende vakgebieden om te zetten naar waardevolle grondstoffen voor nieuwe materialen en toepassingen. Het project loopt tot de zomer van 2023 en heeft als doel om 40 prototypes te ontwikkelen van producten of diensten, gebaseerd op reststromen. MKB-bedrijven en studenten die willen meedoen, kunnen zich nog aanmelden.

Doel

Wanderful.Stream stelt zich tot doel kleine en middelgrote ondernemingen kosteloos te coachen en te begeleiden in de overgang naar een meer circulaire economie. Het wil wijzen op de toegevoegde waarde van interdisciplinair samenwerken over de grenzen van de Euregio én van verschillende bedrijfssectoren heen. Wanderful.stream wil interdisciplinaire kruisbestuiving rond de reststromen tastbaar maken door 40 prototypes van innovatieve producten te ontwikkelen.

Hoe?

In kaart brengen van uitdagingen, behoeften en kansen voor de circulaire economie in de Euregio Maas-Rijn. Letterlijk en figuurlijk door middel van van online tools, maar even goed community-events. Zichtbaar maken van reststromen of -materialen om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Heb je met je bedrijf (interesse in) een bepaalde reststroom? Laat het ons nu al weten via de enquête, want misschien wordt het een grondstof voor nieuwe producten of vonkstof voor nieuwe ideeën.

Reststromen of -materialen valoriseren samen met technologen, designers en business developers. Zo ontstaan er nieuwe ideeën, kansen én toepassingen. Organiseren van netwerk- en community events rond verschillende thema’s, topics of disciplines. Van inspireren tot co-creatieve bootcamps en workshops. Hou zeker onze kalender in de gaten.

Interdisciplinair

Wanderful.Stream is een samenwerking van 7 organisaties uit Nederland en België. Naast CHILL zijn dit UCLL Hogeschool Limburg (B), Z33, Huis voor Actuele Kunst, Design & Architectuur (B), POM Limburg (B), EKLO Luik (B) Wallonië Design (B) en Stichting Museumplein, Cube design museum (NL). In Nederland werken we nauw samen met het Cube design museum, waarbij hun focus natuurlijk ligt op design en onze focus op technologie. Kenmerkend voor Wanderful.Stream is dat de reststromen worden bestudeerd vanuit verschillende disciplines, iets wat naadloos aansluit op de manier van werken in onze Communities for Development. Designers, technologen en business developers bundelen hun denkkracht om tot nieuwe circulaire concepten te komen. Dat is hoe wij het graag zien en zelf ook aanpakken.

Bootcamp en vervolgonderzoek

De afgelopen periode is vanuit Wanderful.Stream een inventarisatie gemaakt van vraagstukken rondom reststromen binnen het MKB in Nederland en België. Daaruit zijn 6 casussen geselecteerd die in oktober tijdens een 3-daags Bootcamp zijn voorgelegd aan een gevarieerde groep studenten. Zij mochten zich o.a. buigen over nieuwe toepassingsmogelijkheden voor koffiedrab en het hergebruik van plastic bigbags en pallets van afvalhout.

De casussen met de meeste potentie, daar wordt een business case omheen gebouwd. Ze worden meegenomen in een gesubsidieerd vervolgonderzoek. Om studenten optimaal te laten leren tijdens dit proces, vindt het onderzoek plaats in onze Communities for Development.

Bedrijven én studenten gezocht

Als het over circulariteit gaat, weten veel MKB-bedrijven niet waar ze moeten beginnen. Precies voor die bedrijven heeft Wanderful.Stream een grote meerwaarde. Het project helpt je om je afvalstromen te valoriseren en zo je organisatie naar een hoger niveau te tillen. Ook studenten die in een multidisciplinair team willen meedenken over de waarde van reststromen, nodigen we uit om zich aan te melden. Zo draag je bij aan een betere toekomst!

You cannot copy content of this page